Introduction

Als je houten plinten thuis hebt, wil je dat ze er altijd optimaal uitzien. Maar hoe onderhoud je plinten om ze er stralend uit te laten zien?

Houten plinten vergen wat zorg en aandacht om te voorkomen dat de kleur vervaagt, er barstjes of krassen in komen en dat er stof en vuil in het hout terecht komt.

Gelukkig is deze klus niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Wij hebben een stappenplan voor je samengesteld dat je op een eenvoudige manier door de verschillende stappen heen leidt.

Lees hieronder hoe je stapsgewijs je plinten onderhoudt:
1. Verzamel de benodigde materialen
2. Verwijder oude verf
3. Reinig en droog de plint
4. Schuur de plint
5. Test op kleurbehoud
6. Losse stukken herstellen of vervangen
7. Plint behandelen met olie
8. Plint afwerken met wax

1. Verzamel de benodigde materialen

Om je houten plinten weer stralend schoon te maken heb je verschillende materialen nodig. Om te beginnen heb je een stofzuiger, spons, borstel, lauw water, een mild sopje, schoonmaakazijn of bleekmiddel en een handdoek nodig. Als je een kleine stapel plinten hebt, kan het handig zijn om een stapeldoek te hebben voor extra bescherming.

Als je de plinten regelmatig onderhoudt, help je bijvoorbeeld om te voorkomen dat er stof, vuil of zelfs schimmels tussen de naden komt. Probeer je plinten schoon te houden met een lauw sopje en een spons. Ga daarna voorzichtig met een stofzuiger over het houten oppervlak. Als je regelmatig je stofzuiger gebruikt, voorkom je het ophopen van stof en vuil.

Als er hardnekkig vuil aan je plint blijft zitten, kan het helpen om een borstel met een spons aan de stofzuiger toe te voegen. Als je klaar bent met stofzuigen, kun je je houten plint schoonmaken met een mild sopje. Bepaalde soorten plinten kunnen beter reageren op schoonmaakazijn dan op bleekmiddel. Dompeldaarom nooit je plint in bleekmiddel. Veeg vervolgens het hout af met een vochtige doek en lauw water. Laat de plinten vervolgens opdrogen met een handdoek en geniet van je schone houten plinten.

2. Verwijder oude verf

Het verwijderen van oude verf op houten plinten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. In de meeste gevallen kan je met een krachtige verfverdunner oude verf verwijderen van je plinten. Om te beginnen, kunt u een schuurpapier gebruiken om de verf te verwijderen en de oppervlakte te glad te maken. Als je een compressor hebt, kun je die gebruiken om de verf van je plinten te verwijderen met behulp van een verf verdunner. Zorg er echter voor dat je een afzuigsysteem of luchtfilter hebt om te voorkomen dat je wordt blootgesteld aan giftige dampen.

Als je oude verf met een verfverdunner wilt verwijderen, moet je een stuk schuurpapier gebruiken om de verf te verwijderen en het oppervlak glad te maken. Start met schuren aan één uiteinde van de plint en beweeg je langzaam naar het andere uiteinde van de plint. Laat de verfverdunner na het schuren even intrekken, maar pas op voor giftige dampen. Als je klaar bent met het verwijderen van de verf, verwijder dan eventuele resterende verfverdunnerdampen door het gebied goed te ventileren.

3. Reinig en droog de plint

Voor het onderhouden van de houten plinten is het belangrijk dat je ze regelmatig schoonmaakt. Zo hou je je plinten langer mooi.

Voor het reinigen van de plinten heb je het volgende nodig:
– een spons
– een zachte doek
– een stoffen doek
– een pH-neutrale, milde schoonmaakmiddel

Begin met het verwijderen van het stof en vuil met een stoffen doek of een stofzuiger. Daarna kan je beginnen met het schoonmaken van de plinten. Gebruik hiervoor een spons en een milde schoonmaakoplossing. Wrijf de oplossing goed in de plinten en laat de oplossing een paar minuten intrekken.

Daarna kan je de plinten afnemen met een zachte doek. Veeg zorgvuldig al het vuil en de schoonmaakoplossing weg. Als je plinten erg vuil zijn, kan je de procedure herhalen.

Als je klaar bent met schoonmaken, is het tijd om de plinten te drogen. Gebruik hiervoor een schone, droge doek. Droog de plinten grondig om verdere vlekken en strepen te voorkomen.

Het is aangeraden om je houten plinten om de zes maanden te schoon te maken. Zo hou je je plinten langer mooi.

4. Schuur de plint

Goede onderhoud is de sleutel als het gaat om het maken van houten plinten weer stralend schoon. Let er hierbij wel op dat je voorzichtig te werk gaat. Gebruik altijd handschoenen en een mondkapje als je aan het schuren bent.

Start met het schuren van de plint met fijn schuurpapier. Kies een schuurpapier met een korrel waarmee je lichtjes kan schuren. Gebruik geen te grof schuurpapier, want daarmee beschadig je het hout. Werk steeds in de richting van het houtnerf.

Hou de plint goed in de gaten tijdens het schuren. Zo zie je direct waar je nog meer moet schuren om het te laten stralen. Soms heb je hier meer schuurpapier voor nodig of een complete schuurmachine. Als je alleen maar lichte krassen en kleine oneffenheden krijgt, dan is het volgende stap je voorbereiding op het lakken.

De schuurmachine kan gebruikt worden voor het verwijderen van roest of verf. Zet de machine op een lage stand en pas op dat je het hout niet beschadigt. Als je de verf of roest helemaal hebt verwijderd, dan is het tijd om het hout te reinigen met een vochtige doek.

Daarna is het tijd om het hout te behandelen met een houtolie. Gebruik hierbij altijd een goede kwaliteit houtolie die de plinten beschermt tegen verschillende weersomstandigheden. Breng de olie aan met een zachte doek en werk steeds in de richting van het houtnerf. Laat de olie drogen en daarna kun je de plinten lakken.

Gebruik voor het lakken een lak die speciaal is gemaakt voor hout. Breng de lak aan met een kwast of roller en laat de lak drogen. Gebruik indien nodig meerdere lagen lak voor een optimaal resultaat. Als je klaar bent met lakken, dan heb je houten plinten die er als nieuw uitzien!

5. Test op kleurbehoud

Houten plinten kunnen veel tegen, maar met de tijd kunnen zij verkleuren. Om te zorgen dat je plinten er weer zo mooi mogelijk uitzien, test eerst op kleurbehoud. Laat hiervoor eerst een kleine testplank met je schoonmaakmiddel behandelen. Als de plint na de behandeling nog steeds de juiste kleur heeft, kan je de rest van de plinten ook schoonmaken. Als het schoonmaakmiddel de kleur van je plinten echter verandert, kies dan voor een milder middel of ga voor een andere manier om de plinten schoon te maken.

Verder is het belangrijk om de plinten regelmatig te onderhouden. Gebruik hiervoor een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct. Zo blijven je houten plinten stralend schoon en behouden ze hun kleur. Let er ook op dat je een klein stukje plint niet te vaak behandelt, omdat het hout hierdoor kan beschadigen. Als je toch je plinten moet vervangen, kies dan voor een kwalitatief goed product waar je jaren mee vooruit kunt.

6. Losse stukken herstellen of vervangen

Gebruik je de houten plinten al een lange tijd en zijn er hier en daar wat losse stukken? Dan moet je ze herstellen of vervangen. Onthoud dat als je hier niet op tijd bij bent, het vocht wat in het hout kan kruipen kan leiden tot meer schade. Om schade te voorkomen kun je het beste losse stukken repareren of vervangen.

Om losse stukken te herstellen heb je een boormachine nodig, schroeven en een lijmpistool. Verwijder alle oude schroeven, maak de boorholtes goed schoon en plaats eventueel nieuwe schroeven als dat nodig is. Om het repareren af te maken, kun je lijm toevoegen en de losse stukken weer vastzetten. Laat de lijm drogen, waarna je de plinten weer kunt reinigen met de hierboven beschreven methode.

Indien herstellen niet mogelijk is, zul je de losse stukken moeten vervangen. Je kunt dit het beste overlaten aan een professionele vakman. Zij zullen eerst je systeem nakijken om te bepalen wat voor materiaal en stukken je nodig hebt. Daarna zullen ze de losse stukken vervangen, zodat je plinten weer in perfecte staat zijn. Goedeplinten voorkomen schade aan je vloer en dragen bij aan het uiterlijk van je huis.

7. Plint behandelen met olie

Het regelmatig behandelen van houten plinten met olie lijkt een beetje tijdrovend, maar is het zeker waard om de schoonheid van uw plinten te behouden. Dagelijks onderhoud omvat het verwijderen van stof en het afnemen met een vochtige doek. Maar met regelmatige olielagen kunt u ervoor zorgen dat de plinten er tientallen jaren mooi uitzien.

Om houten plinten te behandelen met olie, volgt u de volgende stappen:

1. Maak eerst de plinten schoon met een stofzuiger. Als er nog stof aan de plinten kleeft, kan de olie niet optimaal door het hout worden opgenomen.

2. Vervolgens dient de plint afgeboend te worden met schuurpapier. Dit stapje verbetert het oppervlak en versnelt de absorptie van de olie.

3. Gebruik daarna een olie die geschikt is voor houten plinten. De meeste oliën bevatten een combinatie van hardwax en bijenwas.

4. Breng de olie aan met de juiste wrijftechniek. Gebruik bijvoorbeeld cirkelvormige bewegingen om de olie goed te verdeelden.5. Laat de plinten een paar uur drogen. Gebruik eventueel een haardroger om dit proces te versnellen.

6. Na de droogtijd kan de plint nog een extra laag olie gebruiken. Herhaal de stappen 4 en 5 om een optimaal resultaat te verkrijgen.

8. Plint afwerken met wax

Het is belangrijk om jouw plinten regelmatig te onderhouden. Af en toe een oppervlaktebehandeling met wax kan de levensduur van de houten plinten verlengen. Wax vergemakkelijkt ook het schoonmaken van de plinten in de toekomst.

Om de plinten te behandelen met wax, begin je met het schoonmaken van het hout met een speciale houtreiniger. Verwijder alle vuil, reinigingsvlekken en stof met behulp van een zachte doek. Laat de plint vervolgens volledig drogen.

Als de plinten droog zijn, breng je met een zachte doek of een waxkwast een dunne laag houtwas aan op de plinten. Laat de was even intrekken en rol de plinten daarna glad met een stuk schuurpapier.

Vervolgens breng je nog een laag wax aan op de plinten. Was de plinten eerst opnieuw met een doek en laat de was goed intrekken. Als het wasdroog is, maak je de plinten schoon met een schone, droge doek.

Door de plinten regelmatig een oppervlaktebehandeling met wax te geven, kunt je langer genieten van het mooie uiterlijk van de plinten. Je plinten zullen er ook langer mee doen, wat uiteindelijk minder onderhoud kost.

Conclusion

Door deze stapsgewijze benadering kun je jouw houten plinten weer stralend schoon maken. We hebben het proces uitgelegd van het verzamelen van materialen, het verwijderen van oude verf, het reinigen en drogen van de plint, het schuren, het testen op kleurbehoud, het repareren of vervangen van losse stukken, het behandelen met olie en het afwerken met wax. Als je alle stappen goed en grondig volgt, zal je harde werk worden beloond met een schoon en mooi uitziende plint. Het is niet alleen een klus die je met trots kunt aanschouwen, maar het resultaat zal jouw hele kamer upgraden!